Metų darbas Valdorfo pedagogikoje vienas iš kertinių akmenų tarsi pamatas ant kurio jaunuolis atsistojęs gali tarti aš galiu ir aš galiu veikti savarankiškai, ir aš galiu išsilaikyti pasaulyje ant savo kojų.

Metų darbas tai abituriento  rimtas pareiškimas pasauliui – aš ateinu, laikykitės ten…….

Kauno Valdorfo mokyklos dvyliktokai 2018 metų gruodį pristatė savo darbus ir tas Metų darbų  Urbi  et Orbi buvo skambus.

2018 m.  metų darbų moto buvo : ,,Mes galime ir viskas yra  įmanoma“.

Metų darbų pristatymus pradėjo kūrybingasis  Domas  su savo kūrybos dainomis. Domas  pristatė darbą pavadinimu: „Plįtęlės įrašymas ir suvedimas“, darbo vadovė Miglena Perminienė, konsultantas Giedrius Balčiūnas. Tobulas dainos skambėjimas štai kas svarbiausia, pasakojo Domas darbo pristatymo metu.

Gabrielės darbo pavadinimas: „Nuotolinio valdymo mašinėlė“, darbo vadovė Kristina Pačesienė, konsultantas Janis Jekabsons. Metų darbo rezultatas robotikos produktas, mini mašinėlė padedanti žmonėms su negalia gyventi patogiau.

Ieva pristatė darbą pavadinimu „Dviveidiškumas“, tai režisūrinių  nuotraukų ciklas apie paauglystės laiką, paauglio saviraišką ir savęs paieškas. Darbo  vadovė Vilma Šlentnerienė, konsultantė Eligija Kustinskienė.

Elzė maloniai nustebino auditoriją savo metų darbu  pavadinimu „Įvairių tautų dainos“, vadovė Miglena Perminienė, konsultantas Artūras Sinkevičius. Elzė uždainavo „negirdėtomis“ kalbomis, tai buvo neįtikėtina, bet akivaizdu visi buvo apstulbę nuo norvegiškų ir ukrainietiškų sutartinių darnaus skambėjimo.

Giedrė pristatė jaunimo žalingų įpročių tyrimo rezultatus darbo pavadinimas „Jaunimo žalingų įpročių ir elgesio tyrimas“, vadovas Rimantas Žukas, konsultantė Kristina Vilytė. Giedrės tyrimas atskleidė, kad jaunimui didžiausią įtaką daro tėvai, bendraamžiai draugai ir smalsumas.

Miglė  savo  darbe pavadinimu „Kauniečių mylimiausios Kauno vietos“, išsiaiškino, kad lankomiausios ir mėgstamiausios Kauno vietos nėra tas pats, kas mylimiausios Kauno vietos. Tyrėją nustebino tai, kad daugelis apklaustų respondentų  mylimiausias Kauno vietas kurias dažnai lanko, nurodė maldos namus. Darbo vadovas Rimantas Žukas, konsultantė Daiva Vaišnorienė.

Gaudrės metų darbas šimtu procentų reabilitavo  varnos prastą  reputaciją. Gaudrės darbas varnos  skulptūra pavadinimu: „Kapo sergėtojas“, ji įrodė, kad viskas įmanoma, net tai kas rodos neįmanoma.  Darbo vadovas Gintarius Leščiukaitis.