“Kur yra mano vieta pasaulyje? Kaip aš, kaip individas, galiu prisidėti prie socialinių, ekonominių, techninių ar politinių progresyvių pokyčių pasaulyje?”, – tokie klausimai 12-oje klasėje ne vienam mokiniui pradeda kirbėti vis stipriau. R. Šteineris teigė, jog būtent 18-tus metus sutikęs jaunuolis yra pasirengęs ne tik rūpintis pasaulinėmis problemomis, bet ir kelti klausimus, susijusius su žmonių individualumu. Kas aš esu kaip žmogus? Ką galiu sukurti? Kaip galima unikaliai ir originaliai išreikšti šį gilesnį savęs supratimą? Atsakymus į šiuos klausimus Valdorfo 12-tokai bando ieškoti ir randa tyrinėdami, ieškodami bei kurdami  Metų darbo projektus.

Kauno Valdorfo mokykloje jau 11-tos klasės pabaigoje mokiniai išsirenka savo metinio darbo tematiką, į pagalbą kviečia mokytoją mentorių bei pradeda planuoti tolimesnius veiklos veiksmus. Vėliau, beveik iki 12-tos klasės vidurio, abiturientai organizuoja, vykdo ir dokumentuoja savo projektą. Metinių darbų įvairovė būna plati – jie gali būti meniniai, akademiniai arba praktiniai. Mokiniai piešia, kuria eiles, atlieka pasirodymus, tyrinėja socialines problemas, išbando savo gebėjimus inžinerijos srityje – galimybės tampa beribės. Sėkmingų projektų įgyvendinimas parodo jaunuolių gebėjimą dirbti savarankiškai, atskleidžia jų individualumą, skirtingus interesus bei įvairius gebėjimus.

12-toko metinis darbas susideda iš trijų pagrindinių dalių: teorinės, praktinės  bei viešo pristatymo mokyklos bendruomenei. Tai yra metas, kai jaunuoliai pasijaučia tikrais universiteto studentais, kurie inicijuoja ir nukreipia savo tyrimo procesą į sukurtą produktą, išsikelto tikslo įgyvendinimą. Įgydamas šią patirtį mokinys turi galimybę realizuoti savo idėją, ugdyti atsakomybės jausmą ir nuoširdžiai išgyventi savo projekto turinį, o tai gali žymiai pakeisti jų požiūrį į gyvenimą bei asmeninį tobulėjimą. Kai kurie mokiniai pastebi, kad Metų darbo projektas sustiprina jų susidomėjimą jau žinomomis temomis, o kitiems ši patirtis atveria naujas galimybes, tampa dar nežinomų ir neištirtų gyvenimo sričių susižavėjimu. Tai gali padėti jaunuoliams užmegzti laisvesnį ryšį su būsimomis profesinėmis kryptimis ir  lengviau atrasti savo pašaukimą.

Nors metiniai projektai po pristatymų yra archyvuojami, mokinių sukurti darbai tampa neatsiejama mokyklos dalimi, o ir patys 12-tokai toliau tęsia savo iššūkių kupiną kelionę ruošdamiesi egzaminams, tačiau ši patirtis  ilgai išlieka visos bendruomenės atmintyje.