Europos Solidarumo Korpuso savanorystės programos dėka, nuo šių mokslo metų mūsų mokyklos bendruomenė pasipildė dvejais aktyviais, geranoriškais, smalsiais ir netgi pasiryžusiais pramokti lietuvių kalbą savanoriais iš Vokietijos ir Ispanijos. Dalinamės Charlotte ir Luis patirtimis Kauno Valdorfo mokykloje.

 „Daugiau nei prieš mėnesį pradėjau savanorišką ESK tarnybą Valdorfo mokykloje/darželyje Kaune. Beveik kasdien vis dar susiduriu su panašiais klausimais, kodėl įsipareigojau savanoriauti būtent šioje įstaigoje. Nesvarbu, kas klausia, visi labai nustemba, jog nusprendžiau atlikti šį žingsnį savo gyvenime. Džiaugiuosi galėdama jums trumpai atsakyti į šiuos klausimus.

Kodėl Lietuva? Mano mėgstamiausias atsakymas: o kodėl gi ne? Dėl užklupusios pandemijos norėjau likti Europoje, todėl internete ieškojau, kur galėčiau nuvykti. Praėjusiais metais atostogavau Baltijos šalyse ir man labai patiko ten keliauti, bendrauti su vietiniais gyventojais ir domėtis šiomis mažomis ir skirtingomis šalimis. Kai supratau, kad Lietuvoje dar yra atvirų vietų atlikti savanorišką tarnybą, iškart kreipiausi ir laimei, tai pavyko! Iki šiol džiaugiuosi būdama čia, gyvendama Kaune ir bandydama išmokti kalbą.

Kodėl Valdorfo mokykla? Grįžusi į Vokietiją, praėjusią vasarą, baigiau valstybinę mokyklą. Tiesą sakant, nekenčiau eiti į mokyklą ir labiausiai patiko minutė, kai nuskambėdavo skambutis, nes galėjau tiesiog išeiti pro duris ir niekas manęs nebegalėjo trukdyti. Problema buvo ne mokiniai ar mokytojai, o nesėkminga sistema, kuri visus tik erzino ir kėlė nerimą. Tai buvo priežastis, kodėl norėjau pamatyti kitą mokyklų sistemą su kitais mokymo ir pedagogikos metodais. Pagal šį tikslą savanoriška tarnyba mokykloje su kita mokymo sistema – kaip Valdorfo mokykla – buvo didžiulė galimybė pamatyti skirtingų švietimo sistemų skirtumus, o gal ir panašumus.

Taigi aš čia! Savanorė Valdorfo mokykloje Kaune. Man čia LABAI patinka. Kiekvieną dieną sužinau naujų dalykų apie mokyklą, pedagogiką ir mokinius. Vienas iš dalykų, kuriuos labai mėgstu matyti mokykloje, yra tai, kad mokykla augina asmenis, o ne mokinius, kurie dienos pabaigoje turėtų įsilieti į sistemą! Be to, mane vis dar stebina, kai mokiniai mėgaujasi mokykla. Niekada negalėjau įsivaizduoti, kad gali būti tokių mokinių, kurie laisvą laiką praleidžia mokykloje, nes jiems ten tiesiog patinka. Tačiau būtent tai ten ir vyksta! Aš labai vertinu, kad visi mane priima ir kad šioje mokykloje yra tokia atvira ir maloni bendruomenė. Nesvarbu, su kuo dirbu darželyje, mokykloje pertraukų metu, rekonstruodama pastatą ar po pamokų, mokiniai ir mokytojai domisi manimi, ką aš čia veikiu, ir visada stengiasi mane palaikyti!“ ,- rašo Charlotte.

 „Labas! Mano vardas Luis, man 23 metai ir aš esu iš Ispanijos. Prieš kelerius metus mano draugas, kuris dabar yra kūno kultūros mokytojas, pasakojo apie savo patirtį savanoriaujant Bulgarijoje, Europos savanorystės tarnyboje. Nuo tos akimirkos pradėjau galvoti, kad tai gali būti puiki idėja ateičiai.

Studijavau pradinio ugdymo mokytojo laipsnį Granados universitete, o po to Mursijos universitete studijavau magistrą apie švietimo kokybės tyrimus, vertinimą ir inovacijas. Tada maniau, kad tai buvo geriausi metai išvykti į užsienį savanoriauti, o svarbiausia, jei norėčiau sužinoti naujų dalykų ir praktikuoti, turėčiau su švietimu susijusį projektą.

Ieškodamas projektų radau šį, Valdorfo mokykloje, ir nuo pat pirmos akimirkos tai atkreipė mano dėmesį, o mano noras čia atvykti vis didėjo. Alternatyvioji ir netradicinė švietimo sistema čia man tikrai įdomi ir, laimei, buvau priimtas į šį projektą.

Mokykla yra tikrai puiki ir nuo pat pirmos dienos man ji labai patinka. Tikrai skiriasi nuo tų mokyklų, kurias pažįstu Ispanijoje, ir nuo tų, kuriose stažavausi. Daugybė mokykloje vykdomų užsiėmimų yra labai naudingi, o vaikams tai patinka. Be to, jaučiu, kad mokiniai yra laimingi mokykloje, kas yra džiugu, ir tai matau kaip priežastį didžiuotis mokykla. Esu tikras, kad per šiuos mėnesius čia daug ko išmoksiu ir tikiuosi prisidėti prie mokyklos savo buvimu. Iki pasimatymo mokykloje!“ 

Mokyklos bendruomenė labai džiaugiasi šiais nuostabiais žmonėmis, jų susidomėjimu bei prisidėjimu prie mokyklos gyvenimo!

Nors dėl dabartinių priežasčių savanorystės galimybės yra apmažėjusios, vis vien kviečiame mokinius ir jų šeimas pasidomėti šia programa ir jos suteikiamomis progomis pakeliauti ir įgauti svarbios patirties ateityje. Daugiau informacijos rasite nuorodoje: https://europa.eu/youth/solidarity_lt